naslov geovizija vijesti

Karlove Vari

Svjetski poznato banjsko lječilište

19/02/2021
#karlovevari #banja #čaška

Karlove Vari (češ. Karlovy Vary, njem. Karlsbad) je grad i svjetski poznato banjsko lječilište na severozapadu Češke Republike i Bohemije.

Karlove Vari su jedna od najpoznatijih banja u svijetu. Veliki dio današnje slave grad duguje i izuzetno očuvanoj arhitekturi uokvirenoj očuvanom prirodom na okolnim brdima.

Grad Karlove Vari je izgrađen na tokovima rijeka: Ohrže, Rolave i Teple. Rijeka Tepla je posebno čuvena po svojoj toploj vodi.

Dok šetate gradom, vidjećete mnogo izvora sa termalnom vodom, koju možete besplatno da natočite. Najveći izvor se nalazi u srcu grada. Mlaz vode dostiže visinu od 12 metara, a ovdje izvire 2.000 litara termalne mineralne vode u minutu. Sa temperaturom od 72°C, to je najtopliji izvor u banji.

Banja je poznata po kolonadama kojih ima pet i napravljene su da ljudima bude prijatnije kraj izvora. Najveća je Mlinska kolonada izgrađena u renesansnom stilu, ukrašena sa 12 statua, koje predstavljaju mjesece u godini. U okviru nje je šest izvora. Pijačna kolonada je izrezbarena od drveta i u njoj su tri izvora. Najveći izvor je smješten u modernoj staklenoj kolonadi.

Jedna od najlepših istorijskih zgrada i najstariji spa centar, nalazi se u centru grada. Napravljen je 1906. godine, a ime je dobio po supruzi cara Franca Jozefa. Oko nje je prelijep park sa fontanom. Od početka se koristi za liječenje termalnom vodom, a danas nudi najsavremenije tretmane za rehabilitaciju, opuštanje i lepotu.

"
"